Min svärmor

I söndags var det Mors Dag. Jag är så tacksam, som har många starka kvinnor och mammor i mitt liv. Som varit både mammor och förebilder för mig. Därför har jag ett litet tema här på bloggen i samband med Mors Dag. Jag vill berätta lite om fyra mammor i mitt liv. Och på så sätt hylla dem som personer, förebilder och mammor. Här kommer del fyra, om min svärmor. Och med det är mitt mamma-tema slut.

Min svärmor har sex barn och sjutton barnbarn. Hon har alltså sammanlagt 23 barn som är “hennes”. Därför är jag extra tacksam och fascinerad över hur speciella och värdefulla hon får mina barn (som är nummer 21 och 23, av alla de här barnen) att framstå. Hon har verkligen en förmåga att se varje barn och att ägna särskild tid och uppmärksamhet åt var och en. Jag minns när Algot var alldeles nyfödd att hon satt med honom i famnen och beundrade hans lilla, lilla fot, med förundran över hur liten den var. Och jag minns att jag tänkte, att så många nyfödda bebisar som hon hållit i sin famn, och ändå är det här ögonblicket så speciellt för henne.

Min svärmor är också en person som är väldigt mån om att andra ska ha det bra. På gott och ont (för hennes egen del) kan hon vända ut och in på sig själv för att alla ska vara nöjda med tillvaron. Hon är också väldig bra på att uppmuntra barnen att lära sig nya saker, och försöka göra något som de inte gjort förut. Hon är full av kreativa idéer som hon låter barnen ta del av.

Min svärmor är också en person som alltid ställer upp och hjälper till. Det går inte många dagar på en månad som hon inte är barnvakt eller hjälper sina barn, barnbarn eller andra människor med något. Hon skjutsar och hämtar, bjuder på mat och håller sällskap. För några veckor sedan när jag var ensam med barnen några dagar, eftersom Jon var bortrest, kom hon hit en av dagarna. “Nu går jag ut med barnen en stund”, sa hon, “så går du och lägger dig och vilar. Gör inget duktigt, som dammsugning, utan bara vila en stund”. Bara att lyda. Och så välbehövligt det var (även om dammsugning också hade behövts)!

Min svärmor är också en förebild i att inkludera andra än familjen. Varje jul som jag firat med min mans familj, har det varit minst en person som inte hör till familjen, som varit med och firat. Min svärmor går varje vecka till ett språkcafé, för att lära människor svenska. Och sedan en ganska lång tid tillbaka har mina svärföräldrar en inneboende, som de stöttar på många sätt. Och jag har förstått att det här inte är första gången, de ställer upp med husrum till någon som behöver.

Tack svärmor för att du gett allt det till mig och så många andra! Och för att du är en sådan förebild som mamma!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *