Min mormor

Snart är det Mors Dag. Jag är så tacksam, som har många starka kvinnor och mammor i mitt liv. Som varit både mammor och förebilder för mig. Därför tänkte jag mig ett litet tema här på bloggen inför Mors Dag. Jag vill berätta lite om fyra mammor i mitt liv. Och på så sätt hylla dem som personer, förebilder och mammor. Här kommer del två, om min mormor. Övriga inlägg kommer droppa in här på bloggen under närmsta tiden, efterhand som de blir klara. Vilket kan ta allt från några dagar, till många veckor… 

Min mormor har fyra barn, och sexton barnbarn. Jag har alltid sett henne som en väldigt kompetent och duktig kvinna. Hon har alltid kört bil, minst lika mycket som morfar. Hon kan styra upp och organisera stora kalas, och laga mat till hundratals personer. Hon är en sådan där person som alltid ställer upp, och som jobbar hårt och mycket. Hon började jobba redan i tonåren. Efter att hon gått i pension har hon jobbat ideellt i en second hand-affär, i sådär tjugo år, ända fram till härom året. Mormor kan sticka, stöpa ljus, baka, plocka tiotals liter blåbär, koka saft och sylt, odla potatis och grönsaker och laga mat.

Mormor har alltid bjudit in till stora släktkalas, med mycket mat och fika. Hon är väldigt social, och kan verkligen konsten att få människor att känna sig inkluderade och intressanta, genom att fråga en massa frågor om personen i fråga. Och nästa gång hon träffar personen minns hon vad man pratat om senast.

Min mormor är en fantastisk berätterska. När vi var små och sov över hos mormor och morfar, var en av de bästa stunderna när mormor satt på bäddsoffans kant i blå rummet och berättade om hur det var när hon var liten. Om hur det var när hon gick i skolan, och hennes lärare var elak. Om när hon nästan drunknade i dammen. Om när hon och hennes bror skulle köpa sockerdricka men fick vichyvatten i stället. Om när hon och hennes pappa var långt ute på isen på sjön, när isen började gå upp.Om hur man förvarade mat på den tiden då det inte fanns frys och kylskåp. Om hur man tvättade kläder när det inte fanns någon tvättmaskin. Och mycket, mycket annat.

Med mormor har jag spelat spel, memory och kinaschack. Plockat blåbär och hallon. Lärt mig att sticka sockor. Stöpt ljus och löst korsord.

Och när vi var ensamma hos mormor och morfar, då visade mormor andra sidor än när det var en massa andra vuxna runt omkring. På kvällarna när vi satt och drack te i köket, kunde vi få riktigt fnittriga skrattanfall, vi och mormor och morfar.

Tack mormor för att du gett allt det till mig och hela släkten! Och för att du är en sådan förebild som mamma!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *