Sömn och flyttröra

Dagarna bara rinner iväg och jag har sällan händerna fria. Algot har haft ett större behov av att vara i famnen än vanligt senaste dagarna, både när han är vaken och när han sover. Kanske han känner att det inte är som vanligt nu när vi flyttat. Igår var han dock på ett strålande humör hela förmiddagen. Kanske berodde det på att han för första gången någonsin sov sex timmar i streck i sin egen säng!

I lägenheten hade vi ju inte plats för en spjälsäng, så Jon byggde en egen säng till Algot. Den växte han ur för ett par månader sedan. Det vill säga, han fick plats i den, men när han blev mer rörlig tippade han ur den så fort han vände sig på sidan. Och eftersom hans säng var några centimeter högre än min så plumsade han ofta ner i min säng med näsan nedåt och armarna under sig. Sedan vaknade han förvirrad och ledsen. De senaste två månaderna, eller så, har han sovit i min säng hela nätterna.

Men nu har vi plats för en säng till honom. Ännu en av alla saker vi fått låna. Och det har faktiskt gått över förväntan, han har sovit större delen av nätterna där sedan vi flyttade. Han vaknar förtfarande och ammar ett par gånger de flesta nätter, men sen kan jag lägga tillbaka honom och han fortsätter sova. Det är lite kallare i huset än vi är vana vid, men sedan jag la fårskinnet under honom i sängen är han så varm och go, och verkar sova gott.

Hittills har det dock inte inneburit oavbruten sömn för min del ändå. Flera nätter har jag vaknat med ett ryck och undrat var han är. Andra gånger har jag inte somnat om när han ammat. Och de där trevliga hormonerna som gör att man inte är så trött första tiden efter förlossningen verkar vara slut. Flytten gör nog också sitt till, sömnen brukar vara det första som påverkas hos mig när jag är stressad eller uppvarvad.

I natt låg jag vaken i några timmar och tankarna gick på högvarv på allt jag vill göra och fixa med, för att komma i ordning här. Men det går långsamt att packa upp.

Vi har köpt ett gammalt fint skåp, via blocket, som vi har i sovrummet, och en stor och ny garderob från Ikea, som vi har i hallen. Så nu har vi i alla fall lite förvaringsutrymme när vi packar upp alla lådor. Men det är långt ifrån klart än. Det går liksom inte att stressa med en halvårsbebis.
Idag var det så vackert väder, och vi tog en promenad. Ute strålade solen på den nya snön som föll i natt. “Glittersnö”, sa grannpojken, förtjust. Isande kallt, men solen värmde faktiskt, lite, lite. För varje dag utforskar jag en liten del till av området här omkring. Idag gick vi ner till den lilla, lilla sjön, täckt av is och omgiven av sovande träd. Med rosiga kinder och kalla fingrar och tår återvände vi hem igen.
DSC_2397

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *