Sommartid är skördetid

Sen några veckor tillbaka har jag börjat skörda. Både av det jag sått, och av det som sedan tidigare växer i trädgården. Som jag njuter av det. Att få plocka och äta direkt från träd, buskar och trädgårdsland. Och att få ge bär och grönsaker till mitt barn, och veta att det enda det är besprutat med är bilavgaser och damm från vägen utanför trädgården, och snigellämningar (alla tips för hur man blir av med mördarsniglar, utan att behöva ha närkontakt med dem, godtages tacksamt!!).

IMG_20160621_153100

Runt midsommar exploderade jordgubbslandet i ett hav av röda bär. Vi plockade och åt, varenda dag. Nu är det bara enstaka bär kvar, bara några enstaka, smått övermogna jordgubbar kvar. Smultronen däremot, som vi också ätit av sedan veckan innan midsommar finns det fortfarande kvar en del av. Algot proppar munnen full och smackar njutningsfullt. Jag har njutit av jordgubbar i morgonfilen, var och varannan dag.

IMG_20160617_164224

Ruccolan är överblommad, så jag ryckte upp det sista häromveckan. Sallad var verkligen tacksamt att odla, det blir det mer av nästa år. Nu äter vi istället sockerärter till nästan varje måltid. Så krispiga och goda.

IMG_20160702_123828

Det stora körsbärsträdet ger så mycket bär, att vi, bjuder alla som kommer hit på de söta, goda bären. Och de två buskarna med röda vinbär fullkomligt dingnar av bördan av de syrliga bären.

IMG_20160628_193354

Häromdagen sprang jag ut i ösregnet och plockade in sammanlagt ett kilo av de två bären, och kokade marmelad. Det tog en stund att pilla ur kärnorna ur körsbären. Men sen var det bara att koka bären sådär en kvart, med syltsocker, och hälla upp i varma burkar. Jättegott blev det, trots att jag höftade lite, och provade mig fram, utan recept.

IMG_20160702_101741

IMG_20160702_112901

När jag kokat marmeladen gick jag ut igen. Jag har läst att det egentligen är bäst att gräva upp potatis när det är torrt, men jag kunde inte hålla mig, när jag nu hade händerna fria några timmar. I ösregnet grävde jag fram mina första egna potatisar. Så stora och fina. Och fler finns det att gräva fram när de vuxit till sig lite. Igår åt vi dem tillsammans med min och Algots favoriträtt – kalltrökt lax, det var nog den godaste potatis jag någonsin ätit. =)

IMG_20160702_122033

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *