Nässelsoppa

Igår gjorde jag något som jag aldrig gjort förut, men som jag ofta tänkt att jag skulle vilja göra. Jag gjorde nässelsoppa, på brännässlor som jag plockat själv. Om jag förstått saken rätt, så blir nässelsoppa godast på “späda nässlor”, dvs. de som nyss kommit upp. Så bästa nässelsoppetiden borde vara nu.

Jag följde ett recept i Vår Kokbok. Och det var hur enkelt som helst. Jag tog på mina fina trädgårdshandskar, som jag fick när jag fyllde år, och skred till verket. Klippte ner ett par liter brännäslor, som jag hittade vid vägkanten. Stoppade dem i en påse och gick hem.

DSC_2994

Väl hemma sköljde jag dem noga i vatten. Sedan repade jag av bladen från de grövsta stjälkarna (med trädgårdshandskarna på!). Så kokade jag dem i saltat vatten i fem minuter.

DSC_3012

När jag hällt av vattnet körde jag nässlorna i matberederaren någon minut. Sedan fräste jag alltihopa i smör i en gryta. På med några matskedar mjöl, och sedan rördes en liter vatten ner. Två buljongtärningar fick koka med i ca fem minuter. Sedan var det klart.

DSC_3018

Supergott blev det! Med ägghalvor så klart. Smakade som en bättre spenatsoppa. Kan verkligen rekommendera det – billigt, enkelt (visserligen några omständliga moment med handskarna på, och jag var på helspänn för att inte bränna mig, eller tappa ner något på golvet, som Algot skulle få tag på, men utöver det var det verkligen inte svårt), snabbt (knappt en halvtimmas jobb för hela kalaset), och så nyttigt!

1 kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *