Några dagar i Småland

Vi har varit i stugan i Småland några dagar, och kom hem igår. Som alltid har vi njutit av tystnaden och friden där. Samtidigt som vi försökt ställa om vardagen. Från jobb till semester. Från långa dagar ifrån varandra till dygnet runt tillsammans. Från att ensam ha ansvaret och rå sig själv, till att dela upp det på ett sätt som passar hela familjen. Från mammaledigt till pappaledigt. Inte alltid så enkelt och friktionsfritt, men efter en vecka har vi börjat få till en rutin som verkar passa oss.

Vi har haft regn varje dag. Men också sol, nästan varje dag.

IMG_20160704_194315

Algot har gungat och åkt skrinda. Och gått och gått och gått, varv efter varv inne i huset. Ja, han går inte själv än, utan hojtar och skriker tills han får en av oss med sig som kan hålla hans båda händer. Oj, vad jag längtar efter att han ska lära sig att gå själv – det är sannerligen tålamodskrävande att gå omkring med honom.

IMG_20160706_134129

En förmiddag gick jag ut i skogen och plockade lite blåbär. Det fanns riktigt mycket redan, och mer lär det bli, för allt var inte moget än. Jag läste att det kommer bli rekordår i år – dubbelt så mycket bär som ett “normalt” år. Här nere i Skåne är det ont om blåbär, ja ont om skogar överhuvudtaget. Det saknar jag verkligen, både blåbär och skogen. Jag är uppvuxen, om inte mitt i skogen, så näst intill. Och varje sommar tog mamma och mormor med oss ut på blåbärsplockning.

IMG_20160706_141059

Den här gången plockade jag bara så att det räckte till några portioner blåbär och mjölk åt oss. Men det är ju det som är godast!

IMG_20160705_161555

En eftermiddag gjorde vi en liten båtutflykt. Över sjön och upp en bit i ån. Med elmotor varvat med åror gled vi fram lugnt och stilla. I ån var det alldeles stilla, vattnet var spegelblankt. Vi hoppade i land på en miniliten sandstrand och plockade upp fika ur vår korg.

IMG_20160705_161633

Jon och jag njöt storligen av hela utfärden. Algot var uttråkad och ville allt annat än sitta stilla i en tråkig båt. När vi passerade en hel flock med fiskmåsar var han dock nöjd en lång stund – fåglar är mycket intressanta att studera. Övriga tiden sjöng jag alla sånger jag kunde komma på med sjötema. Långa stunder satt Algot stilla i min famn och lyssnade på “En sjöman älskar havets våg”, “En gång jag seglar i hamn” och en massa annat.

IMG_20160702_201111

De kvällar när maken haft hand om läggningsproceduren har jag gått ut på promenad. Njutit av kvällssolen, och av att kunna gå i mitt eget tempo. Men så fasligt roligt att gå ensam tycker jag inte att det är, så jag har passat på att prata i telefon också, för när jag pratar kan jag gå länge utan att det blir tråkigt.

IMG_20160704_193858

Nu är vi hemma och laddar om för nya äventyr…

IMG_20160705_175653

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *