Matro

Pappan sätter sonen i stolen och går bara ut för att fixa något. Mamman ställer fram det sista på bordet, och medan hon vänder ryggen till får sonen tag på sin gröttallrik, som tydligen inte stod utom räckhåll. När mamman vänder sig om sitter sonen med båda händerna nerkörda i gröten, ansiktet är fullt med gröt, och tröjan är kladdig.

Tallriken har visserligen inte (för en gångs skull) hamnat på golvet, men likafullt utbryter ett mindre kaos under några minuter, tills föräldrarna tycker att situationen är under kontroll igen. Sonen får fortsätta äta, i kladdig tröja, men utan byxor.

Intresset för gröttallriken försvinner snabbt, när föräldrarna lägger upp mat på sina tallrikar och börjar äta. Sonen får små bitar av kyckling och tomat, som han pillar i sig, medan mamman då och då matar honom med gröt. Gröttallriken står nu på behörigt avstånd, närmre mamman.

Medan mamman är uppe och springer, för att fylla på kycklingfatet, händer det ändå. Sonen sopar till gröttallriken som landar med en duns på golvet, upp och ner. Mamman ilar fram. Tar upp tallriken och öser tillbaka gröten. Torkar golvet och sätter sig igen. Fortsätter äta, matar lite gröt, ger sonen fler kycklingbitar.

Sonen börjar tröttna på att sitta stilla. Vänder och vrider sig i stolen. Kommer plötsligt på, det där som han försökt med i flera veckor, hur han ska få upp båda benen under sig. Sitter på knä och häver sig uppåt. Mamman ilar fram och tar honom, innan han kommer på hur man skjuter i väg sig själv som en katapult med huvudet före rakt ner i golvet. Sonen har gröt överallt, mamman har grillad-kyckling-som-helst-äts-med-händerna-kladd på båda händerna.

Pappan ilar iväg och hämtar en mobil för att föreviga ögonblicket. Sedan hämtar han en trasa och skrubbar bort det värsta kladdet från sonen och golvet. Klär av sonen hans grötiga kläder och sätter ner honom på golvet.

Föräldrarna sätter sig vid bordet igen. Suckar tungt, tar ett djupt andetag. Äter färdigt maten. Tittar på varandra med trötta ögon. Suckar igen. Ser skrattet i den andres ögon. Tittar på varandra och skrattar.

1 kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *